Kleurenpalet kiezen

Een affiche ontwerpen, een wenskaartje in elkaar boksen, een patroon creëren als achtergrond of om te printen op textiel,… Het eerste wat ik doe, is mijn kleuren uitkiezen. Strak wit/zwart is niet zo mijn ding. Uitbundig fuchsia, oranje, appelblauwzeegroen en alles ertussenin. Maar hoe zorg je ervoor dat de kleuren toch wat “matchen”?

Volg je gevoel, zou ik zeggen…

Maar als dat niet volstaat, kan een website zoals paletton.com helpen. Hier kan je klikken en slepen en wijzigen tot je een kleurenpalet hebt samengesteld dat je wel okee vindt.

Je vindt er vervolgens allerlei mogelijkheden om je nieuwe kleurenpalet te visualiseren in allerlei voorbeelden (volg de link Preview… en Examples… op paletton.com). En ook zeker interessant is de link Tabels/Export… waarlangs je een overzicht krijgt van de hexadecimale kleurcodes. En die kan je vervolgens gebruiken in je CMS voor webdesign of in je fotobewerkingssoftware.

Je kan de codes gebruiken voor verdere exploratie op internet. Tik bijvoorbeeld (de kleurcode voor de fuchsia kleur in op google: #CD0074. Als je wat resultaten bekijkt, vind je een “naam” voor je kleur. Dit maakt het dadelijk wat concreter, bijvoorbeeld “bonbonroze”. Laat de inspiratie maar opborrelen!

“example” City Glitters met mijn gekozen kleurenpalet