Tutorial Inkscape in het Nederlands

Inkscape is een prachtig programma om vectortekeningen te maken. Lees even verder om een tutorial over Inkscape te vinden.

Wat zijn vectorafbeeldingen?

Als je op computer tekent of met afbeeldingen bezig bent, dan heb je ruwweg twee soorten afbeeldingen: vectorafbeeldingen, en bitmapafbeeldingen.
Bitmapafbeeldingen zijn het bekendst: jpg’s, bijvoorbeeld. Foto’s dus. Met een resolutie, en pixels, die de scherpte en kwaliteit van de afbeelding mee bepalen. Wanneer je een bitmapafbeelding uitvergroot, begin je de vierkante blokjes van de pixels op te merken: je kan een bitmapafbeelding niet tot het oneindige uitvergroten, toch niet als je nog wat kwaliteit wil overhouden.
Vectorafbeeldingen hebben dit probleem niet. Vectorafbeeldingen zijn opgebouwd op een eerder mathematische manier, met “knooppunten” die met lijnen met elkaar verbonden zijn, de vorm van die lijnen hangt af van de eigenschappen van de knooppunten die ermee geassocieerd zijn.
Zeer ingewikkeld, of zo klinkt het toch. Maar neem een eenvoudig voorbeeld: een rechte lijn is een opvulkleur (bv. blauw) van punt 1 (met X/Y-coördinaten op het canvas) naar punt 2 (ook met X/Y-coördinaten), met een bepaalde dikte (bv. 3px), en een bepaalde opaciteit (bv. 100% dekkend),…

Als je zo’n tekening uitvergroot, dan verander je de eigenschappen van de tekening, (bv. de X/Y-coördinaten), maar de scherpte van de afbeelding zal altijd even goed blijven.

Waarvoor worden vectorafbeeldingen gebruikt?

Als je bovenstaande uitleg hebt gelezen, dan snap je waarschijnlijk wel dat vectorafbeeldingen interessant zijn voor allerlei grafisch design: logo’s, prenten, uitnodigingen, kaartjes, affiches,… Ikzelf gebruik het om textielontwerpen te creëren. Een voorbeeld:

seamless tegel in Inkscape

Dit is een heel eenvoudige tekening in Inkscape. Als je dit “tegelt”, dus naast en onder elkaar weergeeft, dan krijg je een patroon, dat vervolgens afgedrukt zou kunnen worden op bijvoorbeeld textiel, of je kan het natuurlijk ook als achtergrond van een website gebruiken of zo…

Vind ik in de afgedrukte versie de streepjes te klein, of te groot, of ik wil eens andere kleuren gebruiken, dan kan ik in Inkscape het ontwerp héél makkelijk aanpassen zonder aan kwaliteit in te boeten. Doe ik hetzelfde met een jpg-versie van het patroon, dan zal het gewijzigde resultaat minder strak zijn dan de oorspronkelijke tekening!

Wil je meer weten over Inkscape?

Wel, als leerkracht in CVO Volt geef ik een tutorial over Inkscape, in de cursus ICT Workshops. En deze workshop plaats ik hier online, hopelijk hebben jullie er iets aan!

Link naar de tutorial over Inkscape, in het Nederlands: pdf van de workshop

Meer informatie over Inkscape