Kleurstalen in Photoshop Elements

Color Swatches toevoegen aan Photoshop Elements

Behalve tijdens mijn lessen aan CVO Volt, gebruik ik Photoshop Elements privé heel vaak, en dan vooral om “textielprints te ontwerpen”. Wanneer mijn ontwerp klaar is, maak ik er een jpg- of png-bestand van, en stuur ik het op naar Spoonflower, waar je elk design kan laten printen op zo’n 20 verschillende soorten stof en ook op inpak- of behangpapier. Kan je je inbeelden dat mijn bijna-8-jarige dochter zich nu ook stoffenontwerpster waant, en een map bijhoudt met tekeningen die ik moet digitaliseren voor haar?! Zo’n toewijding en creativiteit kan ik alleen maar toejuichen!

Ik heb het hier al eerder gezegd: kleur is het begin van elk ontwerp, toch zeker bij mij. Ik neem me voor om wat vaker zwart/wit te tekenen, en dan pas aan kleuren te denken, maar dat gaat bij mij niet vanzelf: kleuren zijn nu eenmaal belangrijk!

Maar die kleuren worden niet altijd afgedrukt zoals ik dat in gedachten had: het contrast blijkt dan bijvoorbeeld toch niet helemaal zoals ik in gedachten had, het verschil tussen twee kleuren is bijvoorbeeld te klein en valt niet meer op. Dat had ik voor bij dit ontwerp, getekend door mijn dochter en gedigitaliseerd door mij, links het design, rechts het resultaat op textiel:

Waaraan ligt dit verschil? Voor een stuk hangt dat af van de gekozen stof,  organic cotton knit ultra, die kleuren wat minder fel weergeeft dan bijvoorbeeld Silky faille. Maar een andere reden zal zeker ook zijn dat ik gewoon kleuren had moeten kiezen die wat meer contrasteerden, mijn fout dus. Die fout wil ik niet meer maken, dus ben ik op de website van Spoonflower op zoek gegaan naar het kleurenpalet van Spoonflower. Mijn plan is dan om in het vervolg uit dàt kleurenpalet kleurtjes te kiezen en niet meer te vaak helemaal zelf kleurtjes uit te denken. Dat laatste kan nog altijd, maar tijdens het optimaliseren voor een afdruk, kan ik beter Spoonflower-kleuren gebruiken.

Hier heb ik het Spoonflower-palet gevonden en gedownload: een .ase-bestand. Nu moest ik dat nog in Photoshop Elements geïmporteerd krijgen. Een kleine tutorial dringt zich hier op…

 1. Download het .ase-bestand van de Spoonflower-website.
 2. Start Photoshop Elements en roep het Kleurstalen-venster op via menu Venster > Kleurstalen.
 3. We gaan de Standaard-kleurstalen vervangen (geen zorg, je bent ze niet kwijt). Klik hiervoor op dit knopje rechtsboven in het venster Kleurstalen: menuknopje Kleurstalen en kies Stalen vervangen
 4. Je komt terecht in een Verkenner-venster. Ga hier op zoek naar het .ase-bestand (in de map Downloads, vermoedelijk). Je zal hiervoor rechtsonder in het dialoogvenster het gezochte bestandstype moeten wijzigen naar “Stalen uitwisselen (*.ASE)“.
  Stalen laden
  Selecteer het juiste bestand (SpoonflowerColorMap.ase) en klik op Laden.
 5. Je komt terug terecht in Photoshop Elements, mét de gewenste kleurstalen in het venster Kleurstalen. Nu moet je dit palet nog opslaan, zodat je er later makkelijk terug aan geraakt. Dit doe je via datzelfde menuknopje rechtsboven in het venster Kleurstalen: menuknopje Kleurstalen en kies Stalen opslaan…
 6. Je komt terecht in een Verkenner-venster. Sla het kleurenpalet op in eender welke map waar je het later makkelijk terugvindt. Straks verplaatsen we het nog naar de juiste Photoshop Elements-map maar dat lukt niet vanuit dit venster. Geef het palet een duidelijke naam en klik op Opslaan.
  Stalen opslaan
 7. Je komt terug terecht in Photoshop Elements. Sluit dit programma. Start nu de Verkenner en navigeer naar de map waarin je het Spoonflower-palet hebt opgeslagen. Selecteer en kopieer dit .aco-bestand.
 8. Navigeer vervolgens naar deze map: C:\Program Files\Adobe\Photoshop Elements Versienr\Presets\Color Swatches. Plak in deze map het aco-bestand. De Verkenner vraagt om administratormachtigingen, geef deze toestemming om het bestand in deze programmamap te kunnen plakken (Doorgaan). Sluit de Verkenner en je bent klaar!

Vanaf nu vind je in Photoshop Elements, via het venster Kleurstalen, het Spoonflower kleurenpalet terug, en kan je er kleurtjes uit gebruiken:

Kleurstalen in Photoshop Elements

Nog een tip: je kan op basis van een afbeelding een kleurenpalet maken. Kijk eens in dit bericht hoe je dit doet.