Elize II uit Mijn Tas 2, met stofje van Motiflow

Wanneer je 3 m stof hebt, kan je ongeveer alles maken maar durf je niet beginnen omdat je dan in die grote lap moet knippen. Wanneer je maar een halve meter hebt, kan je niet veel patronen maken dus blijft de lap ook liggen… Het is ook nooit goed! De oplossing? Toch in die grote lappen stof durven knippen en met de restjes scrunchies, mondmaskers, ritszakjes en handtasjes maken. Ik nam een lap Motiflow-stof (met eigen design) en het boek Mijn Tas 2 erbij en koos voor Elize II: een eenvoudig schoudertasje met verstelbaar hengsel.

Van deze stof had ik maar een halve meter breed op 1 meter lang liggen. Bij Motiflow , een printservice voor textiel, inpakpapier en behangpapier in Nederland, kan je goedkoop een stuk stof op dat kleine formaat laten bedrukken. Ideaal als testprint, of voor kleinere projecten. Ik was heel blij met de printkwaliteit en stofkwaliteit. De kleuren zijn mooi, de print is scherp, de stof (katoensatijn) is zacht, licht glanzend en redelijk soepel.

Je zou er jurkjes mee kunnen maken, maar daarvoor was mijn stukje stof dus veel te klein. Voor een handtasje is het eigenlijk iets minder geschikt, wegens toch wat licht daarvoor. Dat kan je oplossen met wat versteviging (bv. Decovil of Stylevil). Ik heb gewone dunne vlieseline gebruikt omdat ik dat nog had liggen. Iets dikker was beter geweest.

Bij Motiflow printen ze ook op een dikkere waterbestendige polyesterstof: dat is waarschijnlijk interessanter wanneer je er tasjes mee wil maken.

Maar ik had dit stofje nu liggen, dus was de vraag: wat ga ik ermee maken? Mondmaskers ben ik beu-genaaid. Scrunchies hebben de meisjes nu ook al bij hopen. Een schoudertas is relatief zoveel werk om te maken. Maar deze tas Elize II eigenlijk niet! Heel eenvoudig model, maar dankzij de nepen in de bodem en het paspellint in de naad toch wel tof. En je kan uit 0,5×1 m stof gemakkelijk een Elize II én nog een tweetal kleine ritstasjes maken. Of een Elize II, twee geassorteerde mondmaskers en een scrunchie, zo kan je helemaal assorti over straat lopen 🙂

Het naaipatroon, Elize II, komt uit het boek Mijn Tas 2 van Elisanna en Fynn, twee instagrammers/bloggers die nu al enkele boeken met naaipatronen voor tassen hebben uitgebracht. Je kan hen volgen op instagram: https://www.instagram.com/fynn.nathalie/ en https://www.instagram.com/sofieduron/

Het idee van Mijn Tas en Mijn Tas 2 is: enkele concepten met telkens ook een variant op het concept, en veel mogelijkheden om technieken te combineren. De variant op elk concept heeft niet noodzakelijk veel gemeen met het concept. Dikwijls wijken de patroondelen nogal af, en/of heb je meer stof nodig, andere hengsels,…

Als occasionele tassennaaister, vind ik die combineermogelijkheden niet altijd zo handig: voor het maken van bv. een verstelbaar hengsel moet je achteraan in het boek de algemene instructies volgen, maar de patroondelen voor het hengsel staan dan weer vermeld bij de instructies voor de tas in kwestie. Dat resulteert in voortdurend heen en weer bladeren in het boek om afmetingen, patroondeelnummers en instructies te checken. Ben je een meer geroutineerde tassennaaister, dan zijn die afzonderlijke instructies voor hengsels, sluitingen en (binnen)zakjes net heel interessant omdat je ze dus onderling kan combineren met de basispatronen van de tassen.

Het resultaat mag er wel zijn, vind ik:

Samenvatting
Elize 2 uit Mijn Tas 2
Titel
Elize 2 uit Mijn Tas 2
Beschrijving
Eenvoudig schoudertasje met verstelbaar hengsel en leuke details
Auteur
Uitgeverij
Houtekiet
Logo Uitgeverij